Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (2024)

Grade 3 Eureka Math Answer Key is provided by subject experts as per the Common Core curriculum. Grade 3 Eureka Math Solutions provided educates the primary school Kids on all Math concepts of the chapter efficiently. Eureka Math Grade 3 Textbook Answers makes it easy for kids to Grasp the Concepts as well as solve any problem from chapter Tests, Practice Tests, Performance tests, cumulative practice, etc.

Engage NY Eureka Math 3rd Grade Module 4 Lesson 1 Answer Key

Eureka Grade 3 ensures students with the learning targets and success criteria. The Diverse opportunities will develop problem-solving skills among the primary school kids practicing Bigideas Math Grade 3 Solutions. Eureka Textbook Grade 3 answers help Students Master the subject on Consistent practice.

Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Problem Set Answer Key

Question 1.
Use triangle pattern blocks to cover each shape below. Draw lines to show where the triangles meet. Then, write how many triangle pattern blocks it takes to cover each shape.
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (1)

Answer:
The number of triangles in shape A =4
the number of triangles in shape B= 6.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
In the parallelogram, there are 4 triangles.
in the hexagon, there are 6 triangles.
so the number of triangles in shape A = 4.
so the number of triangles in shape B= 6.
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (2)

Question 2.
Use rhombus pattern blocks to cover each shape below. Draw lines to show where the rhombuses meet. Then, write how many rhombus pattern blocks it takes to cover each shape
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (3)

Answer:
The number of rhombuses in shape A = 2.
the number of rhombuses in shape B= 3.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
In the parallelogram, there are 2 rhombuses.
in the hexagon, there are 3 rhombuses.
so the number of rhombuses in shape A = 2.
so the number of rhombuses in shape B= 6.
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (4)

Question 3.
Use trapezoid pattern blocks to cover each shape below. Draw lines to show where the trapezoids meet. Then, write how many trapezoid pattern blocks it requires to cover each shape.
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (5)

Answer:
The number of trapezoids in shape A = 2.
the number of trapezoids in shape B= 2.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
In the parallelogram, there is 2 trapezoid.
in the hexagon, there are 2 trapezoids.
so the number of trapezoids in shape A = 2.
so the number of trapezoids in shape B= 2.
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (6)

Question 4.
How is the number of pattern blocks needed to cover the same shape related to the size of the pattern blocks?

Answer:
The number of square pattern blocks used to cover the rectangle = 40.

Explanation,
In the above-given question,
given that,
the number of rows in rectangle = 5.
the number of columns in rectangle = 8.
5 x 8 = 40.
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (7)

Question 5.
Use square pattern blocks to cover the rectangle below. Draw lines to show where the squares meet. Then, write how many square pattern blocks it requires to cover the rectangle.
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (8)
___40_____ squares

Answer:
The number of square pattern blocks used to cover the rectangle = 40.

Explanation,
In the above-given question,
given that,
the number of rows in rectangle = 5.
the number of columns in rectangle = 8.
5 x 8 = 40.
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (9)

Question 6.
Use trapezoid pattern blocks to cover the rectangle in Problem 5. Can you use trapezoid pattern blocks to measure the area of this rectangle? Explain your answer.

Answer:
The number of trapezoid pattern blocks used to cover the rectangle = 4.

Explanation,
In the above-given question,
given that,
the number of rows in rectangle = 2.
the number of columns in rectangle = 2.
2 x 2 = 4.
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (10)

Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Exit Ticket Answer Key

Each Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (11) is 1 square unit. Do both rectangles have the same area? Explain how you know.
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (12)

Answer:
Yes, both have the same area = 12.

Explanation,
In the above-given question,
given that,
the number of rows in rectangle = 4.
the number of columns in rectangle = 3.
4 x 3 = 12.
the number of rows in rectangle = 2.
the number of columns in rectangle = 6.
2 x 6 = 12.
so both have the same area = 12.

Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Homework Answer Key

Question 1.
Magnus covers the same shape with triangles, rhombuses, and trapezoids.
a. How many triangles will it take to cover the shape?
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (13)

____12___ triangles

Answer:
The number of triangles will it take to cover the shape = 12.

Explanation,
In the above-given question,
given that,
the number of rows in parallelogram = 2.
the number of columns in parallelogram = 6.
2 x 6 = 12.
so the number of triangles will it take to cover the shape = 12 triangles.
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (14)

b. How many rhombuses will it take to cover the shape?
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (15)
____6___ rhombuses

Answer:
The number of rhombuses will it take to cover the shape = 6.

Explanation,
In the above-given question,
given that,
the number of rows in parallelogram = 2.
the number of columns in parallelogram = 3.
2 x 3 = 6.
so the number of rhombuses will it take to cover the shape = 6.
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (16)

c. Magnus notices that 3 triangles from Part (a) cover 1 trapezoid. How many trapezoids will you need to cover the shape below? Explain your answer.
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (17)

___4____ trapezoids

Answer:
The number of trapezoids will it take to cover the shape = 4.

Explanation,
In the above-given question,
given that,
the number of rows in parallelogram = 2.
the number of columns in parallelogram = 2.
2 x 2 = 14.
so the number of trapezoids will it take to cover the shape = 4 trapezoids.
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (18)

Question 2.
Angela uses squares to find the area of a rectangle. Her work is shown below.
a. How many squares did she use to cover the rectangle?
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (19)
____12___ squares

Answer:
The number of squares to find the rectangle = 12.

Explanation,
In the above-given question,
given that,
the number of rows in rectangle = 4.
the number of columns in rectangle = 3.
4 x 3 = 12.
so the number of squares = 12.

b. What is the area of the rectangle in square units? Explain how you found your answer.

Answer:
The number of squares to find the rectangle = 12.

Explanation,
In the above-given question,
given that,
the number of rows in rectangle = 4.
the number of columns in rectangle = 3.
4 x 3 = 12.
so the number of squares = 12.

Question 3.
Each Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (20) is 1 square unit. Which rectangle has the largest area? How do you know?
Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (21)

Answer:
Rectangle A has the largest area.

Explanation:
In the above-given question,
given that,
the number of rows in rectangle A = 3.
the number of columns in rectangle A = 6.
3 x 6 = 18.
the number of rows in rectangle B = 4.
the number of rows in rectangle B = 2.
4 x 2 = 8.
the number of rows in rectangle C = 10.
the number of rows in rectangle C = 0.
10.
so rectangle A has the largest area.

Eureka Math Grade 3 Module 4 Lesson 1 Answer Key (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 5905

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.